Mit mondjunk tehát mindezek után? Ha Isten velünk, ki ellenünk!Róma 8/31

MEGADATIK? - MIT ÉS HOGYAN KÉRJÜNK ISTENTŐL?

Hányszor, de hányszor kérünk Istentől dolgokat? Talán ismerős az érzés, mikor nagyon szeretnénk valamit, nagyon sokat imádkozunk érte, mikor pedig nem úgy alakulnak a dolgok, egy kicsit bedurcizunk. Hiszen én annyira kértem Tőled, annyit imádkoztam érte, Te is látod, hogy mennyire a szívem vágya, és még le is mondtam erről meg arról, hogy ez meglehessen...

Az az érzésem, hogy sokan "imaautomataként" tekintünk az Atyára. "Uram, én igazán megtettem a magamét, olyan sokat imádkoztam, most akkor Te jössz." Mikor először hallottam ezt egy tanításban, bevallom, magamra ismertem. Csak soroltam a kéréseimet és reménykedtem....

Nemrég egy imaesten az egyik dalban énekeltük az alábbi sort: "Kérünk, Jézus, hallgass meg minket!" Elgondolkodtatott a szöveg, majd az járt a fejemben, hogy én nem olyannak képzelem el az Istent, nem olyannak ismerem, aki ne hallgatna meg minket. Akihez könyörögnünk kellene, hogy a legalább egy pillantást vessen a kérésemre, problémámra. Egészen biztos vagyok abban, hogy Ő szeretettel meghallgat minket. Hogy Ő folyamatosan figyel ránk. De hát akkor miért nem cselekszik?

Valószínűleg mindenki tisztában van azzal, hogy családtagjaitól, ismerőseitől mit és hogyan kérhet. Mi az, amit ha kérsz, szívesen megcselekszik neked, és mi az, amire nemet mondanak, esetleg le akarnak téged beszélni róla. Megeshet, hogy rossz helyre intéztük a kérést, de az is lehet, hogy ha megcselekednék a kérésünk, az nekünk, vagy másoknak hátrányára válna.

Úgy érzem, hogy hasonlóan kellene lennünk az Atyával is, ha ismerjük, akkor azt is tudjuk, hogy mi az, amit ha kérünk, akkor megcselekszi, és mi az amit nem.

Ha bizonytalan vagy, meg is kérdezheted a kérésedről! Mi több, arra buzdítalak, hogy mielőtt bármit is kérnél, kérdezd meg róla imában az Atyát! A válasz persze nem biztos, hogy egybe fog csengeni a vágyaiddal.

Volt, hogy megkérdeztem Őt egy célomról valakivel kapcsolatban, amit nagyon szerettem volna. A válasz az Atyától azonnal jött is, és hát, nem az volt amit szerettem volna... Ennek ellenére ugyanazt tettem továbbra is, ami az én elképzelésem felé próbálta mozdítani a dolgokat. Két hét múlva választ kaptam az illetőtől, ami egybecsengett a fentről kapott válasszal. Bár nem úgy lett, ahogy szerettem volna, de azonnal belenyugodtam a döntésébe, mert bizonyosságot kaptam az Atyától, és az Ő gondviselését éreztem a történtekben.

Nem könnyű azonnal elfogadni a választ, megeshet, hogy olyan dolgokban, amiket nagyon szeretnénk elérni, félünk feltenni a kérdést. Félünk a választól, félünk, hogy nem kapunk választ a miértekre. De az is lehet, hogy Ő egy sokkal jobb utat szeretne nekünk adni. Maga Jézus mondja ezt:

"s amit a nevemben kértek, azt megteszem nektek, hogy az Atya megdicsőüljön a Fiúban, bármit kértek a nevemben, megteszem nektek." (Jn. 14,13-14)

"Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket, s arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt. Akkor mindent megad nektek az Atya, amit a nevemben kértek tőle." (Jn. 15,16)

Mint láthatjuk, Jézus a kérések teljesülését olyan kontextusban mondja, hogy a kérés összefüggésben van az Atya földi megdicsőülésével. Magyarul, ha a beteljesedett kérés az Atyára irányítja a figyelmet.

"Ezért mondom nektek, hogy ha imádkoztok és könyörögtök valamiért, higgyétek, hogy megkapjátok, és akkor valóban teljesül kérésetek." (Mk. 11,24)

Jézus arra buzdít, hogy higgyünk annak teljesülésében, amit kérünk az Atyától. De hogyan hihetnénk annak a teljesülésben amit kérünk, ha azt se tudjuk, mi az Atya szándéka? Biztatlak, hogy kérdezd meg az Atyát kérdésedről, és ha megerősödtél benne, kérd hittel. Lehet, hogy az elején nem fogod megérteni a választ, de ne keseredj el, imádkozz, és tisztulni fog a kép.

Sőt! Egészen félelmetesen tud használni minket az Atya, ha teret engedünk Neki, és megkérdezzük, hogy miért imádkozzunk, miért járjunk közben. Először lehet, hogy olyan dolgokat hoz fel, amit tudunk, de eszünkbe nem jutott volna érte imádkozni, majd idővel olyan dolgokat hoz elénk, amit nem tudhatunk. Legegyszerűbb módja, ha buszon imádkozol egy utastársadét, és könnyen meglehet, hogy a Lélek kinyilatkoztatja, hogy miért imádkozz az illetővel kapcsolatban. Egészen döbbenetes! Engem mérhetetlen örömmel tölt el, hogy az Atya szándékára imádkozhatok a másik emberért, és az Ő országát építhetem ezzel.

Pár hónapja történt velem, hogy este 11-kor Szentségimádáson voltam, és azt kaptam, hogy hazafelé a villamoson az első ajtónál fog állni egy nagyobb termetű lány, imádkozzak érte. Első pillanatban az volt az érzésem, hogy micsoda őrültség, hogy nekem ilyen gondolataim vannak. De gondoltam veszítenivalóm nincs. Imádkoztam a lányért, majd mikor eljött az ideje, elindultam haza. Persze nem hagyott nyugodni a dolog, és a villamosra az első ajtónál szálltam fel. Ledöbbentem, mert az első ajtónál valóban ott állt egy nagyobb termetű lány félig leborotvált hajjal, talpig fekete ruhában, és ahogy szálltam fel és rápillantottam, olyan undorral nézett vissza, hogy semmi kétségem nem fért ahhoz, hogy érte kell és kellett imádkoznom.

Mindezt buzdításként írtam le, hogy engedd meg az Atyának, hogy Ő hívjon el imára. Nem a magam fényezése miatt írtam. "Szerencsére" az Atya kegyelme nem ismer határokat, és ezek által is mindig megerősíti a hitem. Mindezért dicsőség Istennek! Bátorítalak, hogy merj vízre lépni, és ha arra kér az Atya, akkor akár merd megszólítani a másikat és imádkozni érte, még ha attól is félsz, hogy őrültnek néznek, vagy hogy ez ciki, mert ha hitben imádkozol a másikért, akkor az Atya közbe fog lépni, és mindent megad Neked.

Az Atya mindig szeretetből cselekszik, és azt, amire nekünk vagy másoknak szüksége van.

Forrás: https://777blog.hu/2018/12/23/megadatik-mit-es-hogyan-kerjunk-istentol/

NE NŐJÜNK FEL TÚL HAMAR!

Miért akarja Jézus tőlünk, hogy hasonlóak maradjunk a gyermekekhez?

Hogyan válaszolnál arra a kérdésfeltevésre, hogy "Ki a legnagyobb a Mennyek Országában?"

Amikor először gondolkozol ezen, akkor talán azt mondanád, hogy az, aki...

 • Mélyen vallásos
 • Nagyon fegyelmezett
 • Komoly jártassággal rendelkezik a Bibliában
 • Híres lelkész vagy tanár

Más szavakkal, gyakran azt gondoljuk, hogy a Mennyországban a legnagyobb ember valószínűleg egy bölcs öregember. Lássuk azonban, mit válaszolt Jézus, amikor feltették neki ugyanezt a kérdést...

Abban az órában a tanítványok odamentek Jézushoz és azt mondták: "Ki a legnagyobb a mennyek országában?"

Erre ő odahívott egy kisgyereket, közéjük állította és így szólt: "Bizony, mondom nektek: ha meg nem tértek és nem lesztek olyanok, mint a kisgyerekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki ugyanis kicsivé lesz, mint ez a gyermek, az a legnagyobb a mennyek országában. (Mt, 18:1-4)

Gyermeki hit

Vajon mi a helyzet azzal a kisgyermekkel, akiről Jézus ebben a Biblia részben próbálja elmondani, hogy hozzá hasonlatosak legyünk?

Nem arra gondolok, hogy ő azt magyarázta, hogy éretlennek vagy bolondosnak kellene lennünk, amilyenek a gyerekek tudnak lenni. Álljon itt csupán néhány gondolat, amit sugallhatott nekünk:

 • A gyermekek teljesen a szüleiktől függenek
 • A gyermekek hamar elfogadnak és elhisznek dolgokat
 • A gyermekek tudják, hogy más emberek segítségére van szükségük
 • A gyermekek a jelenben élnek és élvezik azt, amijük van
 • A gyermekek hisznek azoknak, akik gondoskodnak róluk

Tehát mit jelenthet ez számunkra és a Jézussal való kapcsolatunkra?

Felnőni Istennel

Amikor felnövünk, gyakran azt hallhatjuk, hogy az a cél, hogy függetlenné váljunk. Arra nevelnek bennünket, hogy elhagyjuk a szüleinket, munkát szerezzünk, éljünk és ne függjünk többé más emberektől a szükségleteinket illetően.

Istennel való kapcsolatunk azonban ettől meglehetősen eltér.

 • Istennel felnőni annyit jelent, hogy jobban függünk tőle minden nap
 • Istennel felnőni azt is jelenti, hogy megtanuljuk hamar és kérdezés nélkül elfogadni, amit Ő mond
 • Istennel felnőni azt jelenti, hogy beismerjük, hogy nem tudunk dolgokat magunk megoldani
 • Istennel felnőni azt jelenti, hogy megtanulunk hálásak lenni mindazért, amit kapunk tőle, és élvezünk minden napot, amit ad nekünk
 • Istennel felnőni azt is jelenti, hogy hiszünk Őbenne, mert tudjuk, hogy gondoskodik rólunk.

Tehát ne nőjünk fel túl gyorsan! Ne abba gondoljunk bele, hogy az élet célja az, hogy függetlenné váljunk. Hanem abba, ahogyan a gyermek a szüleitől függ mindenben, amire szüksége van, úgy nekünk is emlékeznünk kell arra, hogy szintén mindenben szükségünk van Istenre.

Forrás: https://777blog.hu/2018/12/21/ne-nojunk-fel-tul-hamar/